Saturday, July 23, 2011

Kokk või koolitaja? Usutlus TENi suvekate president Helen Saarega



Kuigi neljapäevaõhtusel suvekate avamiskõnel tutvustas punapäine Helen end suvekate presidendina, veetis ta tegelikult lõviosa ajast hoopis koka ja ajakirjanike koolitaja kohustusi täites. Et neist ametipostidest rohkem aimu saada, palusime tal neid rolle võrrelda ning võtsime kuuldu lühidalt kokku.

MILLINE ISIKSUS SOBIB KOKAKS, MILLINE KOOLITAJAKS?

Koka ja koolitaja ülesanded on küll suhteliselt erinevad, kuid nende täitmiseks on vaja mõningaid sarnaseid iseloomuomadusi, näiteks head maitsemeelt, loomingulisust ja kindlasti kannatlikkust. Nii koolitatavad kui toit vajavad hoolikat ümberkäimist. Nagu suppi ei tohi üle maitsestada ja putru ei tohi liiga kuumal tulel põhja kõrvetada, ei tohi ka õpilastele liiga palju pinget peale panna ning samuti peab arvestama nende isiklike eripäradega. Kõik see nõuab head tunnetust ning aega ja proovimist. Ometigi tõdes Helen, et kokakunsti võivad kõik endale sihikindla harjutamisega selgeks saada, kuid koolitajaks olemisel on vaja kaasasündinud nn 'x-faktorit' - suurt avatust ja teistele meeldejäävat, mõjutavat ning inspireerivat isiksust. Heaks kokaks samas sobivad aga kohusetundlikumad inimesed, kes ei ole kitsid loovutama ka paart hommikust unetundi õigeaegselt valmiva hommikueine nimel.

KAS KOOLITAJA AMET ON SIIS PAREM?

Helen nentis, et koolitaja ametiga tõepoolest käib kaasas parem imidž. Koolitajat kuulatake ja imetletakse, ta võib rahuga kedagi kartmata õpilaste peale häält tõsta ja ennast tagasihoidmata välja elada. Koolitaja on tuntud, tema nägu teavad kõik juba kaugelt. Samuti saab ta oma sõnu väänata ja hämada, kui jutulõng peaks kogemata kuskil umbe jooksma. Kokk oma juba kord tehtud vigu nii lihtsalt peita ei saa. Tagasisaadav kriitika halvasti valmistatud eine korral tuleb lihtsalt valusalt alla neelata.

Vaatamata sellele on Heleni sõnul koka amet palju rohkem rahuldust pakkuv. Esiteks ei maksa arvata, et toidutegemine ei anna emotsionaalset väljundit, vastupidi, köök on suurepärane ruum, mis on varustatud kõikvõimalike vahenditega, et toiduainetega kirevat dialoogi pidada ja end välja elada. Teiseks ja peamiseks, einetajate rahulolek ja komplimendid maitsva roa eest on sageli palju vahetumad ja suuremad tänutähed, kui koolitajatele kingitu. Koolitaja võib vaeva näha aastaid ja õpetada sadu jüngreid, kuid vaid väheste üle pruugib ta kunagi uhkust tunda. Täiskõht seevastu on kindlapeale väljaminek

Jane

No comments:

Post a Comment